kikkererwten-bonensoep
Een opwarmende voedzame bonensoep dat op elk moment van de dag kan gegeten worden.
-
Ingrediënten
- - 2 el vetstof (rundsvet, ganzevet of boter of ghee)
- - 2x1,5 liter water en 0,5 liter verse rundsbouillon
- - 1 tl garam masala
- - 100 gr kidneybonen 24 geweekt
- - 200 gr rode linzen 8u geweekt
- - 1/2 tl gemalen komijn
- - 1 tl vers geraspte gember
- - 1/2 tl gemalen kardemom
- - 3 wortels, in stukjes gesneden
- - 1 fijngesneden teentjes knoflook
- - 100gr kikkererwten 24u geweekt
- - 500gr gehakt.
- - 3 stengels selderij, gewassen en ongesneden
- - 2 el vetstof (rundsvet, ganzevet of boter of ghee)
- Je kan alle peulvruchten samen weken. Doe er een calciumbron bij (kombu, kelp of eierschaal) en komijn, tijdens het weken om de verteerbaarheid te verhogen. Ook de bonen 5min koken voor je ze een dag laat weken in het kookvocht kan de verteerbaarheid nog verhogen. Hoe langer ze weken hoe meer anti-nutrienten wegkunnen.
- Vervang in de zomer de knoflook, garam masala en de komijn door pepermunt en tomaat en basilicum. Dan zal de soep eerder afkoelend werken dan opwarmend.
Bereiding:
1. Laat de geweekte bonen uitlekken en spoel ze af met koud stromend water. Doe ze in een steelpan met eierschaal of kombu en ook wat bonenkruid of komijn, bedek met ruim koud water en breng aan de kook. Laat 10 minuten flink doorkoken, gooi het kookwater weg (hiermee gooi je heel wat anti-nutrienten weg)
2. Doe het vet in de pan, bak de fijn gesneden gember en de look aan.
3. Roerbak het gehakt in de pan. (voor kindjes kan je ook balletjes maken).
4. Voeg de andere kruiden en de bonen en de wortels en de 3 hele selderstengels toe. Voeg 1,5l water en bouillon toe.
5. Breng opnieuw aan de kook en temper dan het vuur en laat 1u tot 1,5u sudderen, of tot de bonen gaar zijn.
6. Verwijder de selderstengels, de smaak zit nu in de soep en de stengels bevatten te veel anti-nutrienten om mee te mixen.
7. Neem de helft van de soep weg en pureer de ene helft. Voeg de andere helft terug toe.
8. Roer goed en serveer.
Maak ook kennis met de andere recepten.
Reactie plaatsen
Reacties