De laatste decennia wordt mensen aangeraden om minder zout en meer kruiden te gebruiken als smaakmaker. Echter heel wat kruiden hebben een enorme impact op het lichaam. Ze zijn geen onschuldige smaakmakers.
De meeste kruiden bevatten heel wat polyfenolen. Elk met hun eigen eigenschappen. Ze werken als medicijnen op het lichaam. Maar langdurige en intensief gebruik van medicijnen is belastend voor de lever. De meeste kruiden bevatten ook oxalaten en schimmels. De lever moet alle polyfenolen en schimmels en oxalaten aan galvloeistof binden om het bij een volgende (vette) maaltijd mee te geven naar de darmen.
Als men weinig vet eet blijft de lever met polyfenolen, schimmels en oxalaten en andere afvalstoffen zitten (maar dat bespreken we in een volgende tip).
Daarnaast kunnen sommige medicinale werkingen van kruiden op de lange duur een negatief effect hebben op het lichaam.
Peper als bloed herverdeler
Peper bv heeft de eigenschap om de bloeddoorstroming te activeren in en onder de huid en in de armen en benen. Maar ook bv naar de geslachtsorganen. Dit kan een positief effect hebben op het seksueel functioneren. En de zin in sex verhogen. Peper is een ideaal kruid voor wanneer je in de winter of in het hooggebergte en in de vrieskoude op stap gaat of in een diepvriezer moet werken. Het voorkomt dat je handen, vingers, voeten en tenen te kou zouden worden, waardoor je in shock zou kunnen gaan. Het werkt in eerste instantie bloeddrukverlagend en om die reden wordt het ook vaak geadviseerd. Echter komt een hoge bloeddruk meestal door een verstopte lever, waar niet zoveel bloed doorgeraakt, waardoor het hart harder moet pompen om het er toch door te krijgen. Maar de keerzijde van het herverdelen van het bloed is dat er minder bloed gaat naar de vitale inwendige organen. Je lever, hart, milt, nieren en hersenen moeten het dus met minder bloed stellen. Dat is niet erg als dit een tijdelijk gegeven is en als je slechts sporadisch peper gebruikt, enkel als het noodzakelijk is om bevriezing te voorkomen. Maar als je dit dagelijks doet dan gaan je organen trager werken, en je hart moet tevens harder werken om al het bloed door de kleine bloedvaten te krijgen. De kleine bloedvaten krijgen nutriënt rijk bloed en dat kan leiden tot bv opstapeling van ijzerrijke bloedcellen onder de huid waardoor je rode of rood-paarse uitslag krijgt. Vaak krijgen mensen dan intensievere blos op de wangen, tot zelfs rosacea. Naast rode huid op de wangen kan ook op andere plaatsen op het lichaam rode (soms paarsblauwe) en geïrriteerde huid ontstaan.
Peper geeft hitte
Een tweede gegeven van peper is dat het de slijmvliezen heet zal maken. De huid, mond, maag, darmen, longen. Peper kan bij contact met de huid al lichte irritatie veroorzaken. Wanneer peper in de maag en darmen komt kan dit leiden tot oververhitting. Het lichaam gaat dan proberen via zweten het lichaam af te koelen. Sommige mensen hebben drang om ijskoude dranken te drinken en kiezen helaas soms voor koude frisdrank of koud bier om de hitte te counteren.
Door het zweten verliest men belangrijke nutriënten zoals natrium, magnesium, kalium, een wateroplosbare b-vitaminen. Te veel of te vaak hete kruiden is ook vaak een oorzaak van warmte-opwellingen. De hitte zal eerst vocht naar de ontstoken plaats lokken maar uiteindelijk zorgt de hitte ervoor dat je lichaam uitdroogt. Met niet alleen dorst maar ook constipatie tot gevolg.
Door de hitte van peper raakt het bloed ook op den duur opgedroogd. Waardoor het stroperiger wordt. En men sneller gedehydrateerd geraakt.
Het eten van zeezout kan hydratatie tegengaan. Maar het advies van overheidswege om zout voor meer peper te wisselen zorgt er net voor dat we minder zout binnenkrijgen.
Door de hitte van sommige kruiden kunnen de slijmvliezen zowel inwendig als uitwendig verbranden. In eerste instantie kan bv de capsaïcine een ontstoken plek dichtschroeien. Maar als dat dagelijks gebeurt kunnen er eeltplekken ontstaan (ook in de maag en darmen). De wand verliest zijn elasticiteit en kan gaan scheuren of ontsteken. Zo kunnen maagbloedingen ontstaan of darmbeschadigingen en lekkende darm ontstaan. Waardoor dan onverteerde nutrienten door de darmwand gaan. Langdurig en dagelijks gebruik van peper verhoogt ook de kans op histamine-intolerantie, PDS klachten en MCAS klachten.
Na de maag en dunne darm komt de maaltijd met peper in de dikkedarm. Wanneer peper door de dikke darm gaat signaleren mensen soms slijmvorming in de keel en vaak pijn in de onderste ledematen: Voeten, knieën en heupen en soms ook spierpijnen.
Peper is zeer vatbaar voor schimmelsporen
Daarnaast is peper ook zeer gevoelig voor schimmel. Je kan het niet zien maar peper bevat heel wat schimmelsporen (mycotoxines). Deze schimmelsporen gaan via de wand van het mondslijmvlies in het bloed en via een zenuw (nervus vagus) naar de hersenen of via de lekkende darm gaan ze ook in het bloed. Deze schimmelsporen worden normaal afgevoerd via het bloed of de lymfekanalen naar de spijsvertering. De lever of de milt, de longen of de nieren kunnen dan de schimmelsporen eruit filteren. En dan verder proberen afvoeren naar buiten.
Als men dagelijks schimmelsporen binnenkrijgt in de hersenen kunnen men daar ongemak van ondervinden. Men kan bv breinmist of andere hersendisfuncties krijgen zoals minder controle over wat men wil, denkt en verlangt. Maar ook neurologische en zenuw klachten kunnen het gevolg zijn. De longen en de lever kunnen ook ernstige klachten geven bij het moeten verwerken van te veel schimmels. Sommige schimmelsporen kunnen het DNA veranderen en geven verhoogde kans op kanker in de lever en de omgeving van de lever.
Je kan meer over schimmelsporen (mycotoxines) lezen in de tip over ‘ziek van zieke gebouwen’.
Peper en het effect op de absorptie van nutriënten
Peperextract kan heel snel door de slijmvliezen en via de zenuwen in de maag naar de hersenen gaan. En kan hierdoor een onmiddellijk effect op de bloedvaten en de hersenen uitoefenen zonder dat het heel de spijsvertering moet passeren. Het neemt hierbij ook nutriënten (zoals kurkuma) en anti-nutriënten (zoals schimmels en oxaalzuur) mee.
Doordat het bloed minder goed door het hart en de lever gaat kunnen er ook minder nutriënten zoals dopamine en serotonine en essentiële vitaminen naar de hersenen vloeien. Een tekort aan dopamine maakt mensen gevoeliger voor verslavingsgedrag, trauma en depressie.
Een gevolg van een tekort aan dopamine is dat men doorgaans meer eet dan men vooraf gepland heeft, sneller naar alcohol of suiker of andere drugs grijpt. Men kan gevoeliger worden voor koopverslaving of men heeft constant nood aan bevestiging van buitenaf.
Meer peper eten kan dus een omgekeerd effect hebben en op de lange termijn voor slechtere huid, orgaanwerking, hersenwerking en tot hogere verslavingsgevoeligheid leiden.
Als laatste kan het nuttigen van teveel polyfenolen ook de werking van de alvleesklier of pancreas remmen. De pancreas maakt enzymen om vet en koolhydraten en eiwitten te verteren. En wanneer de lever veel polyfenolen moet afvoeren kan het geen toxische stoffen afvoeren. Vele polyfenolen vertragen de werking van medicijnen. En de opname of verwerking van andere nutriënten.
Peper heeft vanaf de eerste seconde effect op het lichaam maar kan ook nog dagenlang effect hebben. Kies je kruiden dus in functie van je lichaam, niet in functie van je smaakpapillen.
Peperine en de fertiliteit
Overmatig gebruik van peperine (actieve polyfenol in peper) verlaagt bij koppels de kans op zwangerschap. Peperine remt zowel de zaadproductie als de de kans op goed zwangerschapsverloop bij vrouwen.
Wanneer peper gebruiken:
Gebruik peper bij bevriezings- of onderkoelingsgevaar en neem het mee op tochten in de bergen voor als je overvallen wordt door bv een koud onweer. Maar mijd het in andere situaties. Ook supplementen met peper of peperine kunnen een aanslag zijn op het lichaam. Als je ze neemt, laat ze dan eens een poosje achterwege en kijk wat er in je lichaam verandert. Soms kan je kurkuma ook innemen met andere kruiden dan met peper mocht dit de reden zijn van peper in een supplement.
Voor mensen die eerder constant te koud hebben is peper ook geen goede blijvende oplossing omdat het bij overmatig gebruik de bloedtoevoer naar de schildklier, die de temperatuur van het lichaam regelt, afremt en de omzetting van noodzakelijke schildklierhormonen afremt doordat het de lever belast. Een vertraagde werking van de lever zorgt voor verminderde omzetting van noodzakelijke schildklierhormonen. In een van de volgende tips leggen we uit wat je dan wel kan doen om warm te hebben en houden.
Voor mensen met hoge bloeddruk zijn er betere manieren om permanent de bloeddruk te verlagen. Het toevoegen van peper zal slechts een korte periode een verlagend effect hebben. Langdurig dagelijks gebruik van peper zal op lange termijn de bloeddruk verhogen doordat men meer eet en bovendien de spijsvertering, de hersenen en de vitale organen ondermijnt.
Kies 1 kruid om op je eten te doen en kijk wat het met je doet. En kies na een paar dagen een ander kruid. Zo kan je makkelijker monitoren welke invloed kruiden op je gestel hebben. Mijd ook bewerkte producten met peper of met kruidenmengeling. Bij de kruidenmengelingen zit nagenoeg altijd peper verwerkt. Vraag aan de slager naar worst en gehakt zonder peper. En kies voor ongemarineerde producten. Gebruik groene kruiden in de zomer en ipv van pepersaus kan je beter voor bv champignonsaus of bv dillesaus kiezen. Je lichaam zal er dolblij mee zijn. Ook in bv speculaaskruiden wordt peper verwerkt. Vroeger werden speculaaskruiden enkel in de wintermaanden gebruikt maar nu wordt het helaas heel het jaar door gebruikt. Met alle gevolgen van dien.
Deze tip kan je al heel snel (na 4 dagen) tot 30 extra lepels opleveren en op termijn wanneer je minder verslavingsgevoelig wordt en minder drang naar genot hebt kan het bij sommigen wel tot 100 extra lepels opleveren.
Hulp nodig om uit te zoeken wat jouw kruidentriggers zijn? Of om nog meer lepels extra te hebben per dag? Neem dan gerust contact op.
Bronnen:
https://www.ariez.nl/wp-content/uploads/2018/08/192-7.pdf
https://www.medicinenet.com/what_are_the_disadvantages_of_eating_black_pepper/article.htm
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2468111320300591
Exploration of binding interaction of aflatoxin metabolite with p53 gene protein, enzymes CYP3A4 in carcinogenesis and its prevention: An in silico study
https://typeset.io/papers/mycotoxins-food-contamination-mechanism-carcinogenic-2awtvskk74
Mycotoxins : food contamination, mechanism, carcinogenic potential and preventive measures
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2772753X2400090X
Assessment of heavy metals and fungi contamination of spices available in Saudi Arabian food cuisines
McNamara, F. N. et al. (2005). Effects of piperine, the pungent component of black pepper, at the human vanilloid receptor (TRPV1). British journal of pharmacology, 144(6), 781.
Daware, M. B. et al. (2000). Reproductive toxicity of piperine in Swiss albino mice. Planta medica, 66(03), 231-236.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11229375/
https://www.researchgate.net/publication/329083598 Mould_and_mycotoxin_contamination_of_pepper_A_review
Reactie plaatsen
Reacties