Het Verschil Tussen Lijder en Leider: Hoe Jij Een Leider Kunt Worden
Gezondheidsproblemen kunnen een grote impact hebben op je leven. Het is makkelijk om je een 'lijder' te voelen onder deze omstandigheden. Maar het is ook mogelijk om ondanks je uitdagingen een 'leider' te zijn. Dit artikel legt het verschil uit tussen een lijder en een leider en geeft tips om meer een leider te worden, zelfs als je te maken hebt met ernstige gezondheidsproblemen. We houden de uitleg eenvoudig en gemakkelijk te begrijpen, zodat iedereen met weinig breinenergie het kan volgen.
Wat is een Lijder?
Een lijder is iemand die zich overweldigd voelt door zijn of haar omstandigheden. Gezondheidsproblemen kunnen je het gevoel geven dat je weinig controle hebt over je leven. Vaak krijgen je ook heel wat afstompende opmerkingen naar je hoofd geslingerd die het slachtofferschap nog versterken: bv "je kan er niets aan doen" of "je moet er mee leren leven" of " het is voor de rest van je leven". Deze versterken het slachtofferschap nog meer. Hier zijn een paar kenmerken van een lijder:
- Passief: Je laat dingen gebeuren zonder in te grijpen, je blijft bij de pakken zitten.
- Negatieve Gedachten: Je focust op wat er mis is en wat je niet kunt doen.
- Hulpeloosheid: Je hebt het gevoel dat je niets kunt veranderen.
- Afhankelijkheid: Je vertrouwt op anderen voor beslissingen en acties.
- Verantwoordelijkheid: Je legt de verantwoordelijkheid van je problemen bij anderen, zelden of nooit bij jezelf.
Wat is een Leider?
Een leider is iemand die actief de regie neemt over zijn of haar leven, ongeacht de uitdagingen. Ook met gezondheidsproblemen kun je een leider zijn. Hier zijn een paar kenmerken van een leider:
- Actief: Je neemt initiatief en probeert dingen te veranderen.
- Positieve Gedachten: Je focust op wat er goed gaat en wat je wel kunt doen.
- Zelfvertrouwen: Je gelooft dat je invloed kunt uitoefenen op je situatie.
- Zelfstandigheid: Je maakt zelf beslissingen en neemt actie.
- Verantwoordelijkheid: Neem de verantwoordelijkheid voor je gezondheid in eigen handen. Over de meeste toxische stoffen beslis je zelf of je ze in je lichaam binnenlaat.
Hoe Kun Je Meer Een Leider Worden?
-
Verander je Gedachten
- Focus op Positiviteit: Probeer elke dag iets positiefs te vinden, hoe klein het ook is. Schrijf het op of deel het met iemand. Iemand met positieve energie is veel beter in staat om met zijn of haar gevoelens om te gaan en dingen los te laten waar zij geen invloed op hebben.
- Zeg Nee tegen Negativiteit: Wanneer negatieve gedachten opkomen, vervang ze door iets positiefs. Bijvoorbeeld, in plaats van te denken "Ik kan dit niet, ik ga dat nooit kunnen," denk "Ik zal het proberen en kijken wat er gebeurt." of "ik ga in stapjes leren of toepassen hoe het moet".
- Sta open: Sta open voor nieuwe ideeen, nieuwe inzichten, nieuwe voedingsgewoonten, nieuwe leefgewoonten.
- Meerdere opties: Er zijn heel vaak meerdere opties of keuzes. Lukt het een niet ga dan door met het volgende. Blijf niet bij de pakken zitten. Zet door!
- Geloof in jezelf: Je kan altijd meer dan je denkt!
-
Neem Kleine Stappen
- Stel Kleine Doelen: Kies haalbare doelen, start klein, zoals een zeer korte wandeling maken of een klein gerecht koken. Elke stap vooruit is een overwinning.
- Vier Je Successen: Geef jezelf een schouderklopje voor elke kleine prestatie. Dit bouwt zelfvertrouwen op.
-
Vraag Om Hulp
- Communiceer Duidelijk: Laat anderen weten hoe ze je kunnen helpen zonder dat ze het voor je overnemen. Vraag bijvoorbeeld om hulp bij een taak die je moeilijk vindt of maar niet onder de knie krijgt.
- Wees Niet Bang Om Te Vragen: Het is geen teken van zwakte om hulp te vragen. Het toont juist dat je actief oplossingen zoekt.
-
Zorg Voor Jezelf
- Nutrientrijke voeding: Voeding met veel nutrienten (proteinen, vitaminen, mineralen) en weinig anti-nutrienten (schimmels, oxalaten, zuren, sulfiet, pesticiden, herbiciden, ...) geeft je energie en kan je stemming verbeteren. (alle anti-nutrienten zullen verder aan bod komen in de 50-tips)
- Rust En Ontspanning: Neem tijd om te rusten en te ontspannen. Dit helpt je om je sterker en meer in controle te voelen.
- Drink water: De rest heeft een negatieve impact op je gestel.
-
Blijf Leren
- Educatie en Informatie: Blijf jezelf informeren over je gezondheidstoestand en mogelijke behandelingen. Dit geeft je meer controle en maakt je een actieve deelnemer in je eigen zorg. Stap naar eventueel naar een coach om je te ondersteunen in heel het proces.
- Nieuwe Vaardigheden: Leer nieuwe vaardigheden of hobbies. Dit kan je een gevoel van prestatie en vreugde geven.
-
Blijf Verbonden
- Ondersteuningsgroepen: Sluit je aan bij een groep mensen die dezelfde uitdagingen hebben. Het delen van ervaringen kan je inspireren en moed geven.
- Sociale Interactie: Houd contact met vrienden en familie. Sociale steun is belangrijk voor je mentale gezondheid.
-
Stel Prioriteiten
- Wat Is Belangrijk?: Bepaal wat echt belangrijk voor je is en focus daarop. Dit helpt je om je energie te richten op wat het meest waardevol is. Als je wil beter worden zou al je energie daar naar toe moeten gaan.
- Laat Los Wat Je Niet Nodig Hebt: Leer om dingen los te laten die je niet helpen of je alleen maar belasten. Dit geldt ook voor voeding en bepaalde zaken uit je onmiddellijke leefomgeving. Heel wat voeding en dagelijkse gebruiksvoorwerpen houden mensen ziek, het is belangrijk deze zaken los te laten. Ze staan je genezing in de weg.
Conclusie
Het verschil tussen een lijder en een leider ligt in hoe je met je omstandigheden omgaat. Door je gedachten te veranderen, kleine stappen te nemen, hulp te vragen, goed voor jezelf te zorgen, te blijven leren, verbonden te blijven en prioriteiten te stellen, kun je meer een leider worden. Zelfs met ernstige gezondheidsproblemen kun je actief de regie nemen over je leven en positieve veranderingen aanbrengen.
Onthoud dat elke stap, hoe klein ook, een stap vooruit is. Jij hebt de kracht om een leider te zijn in jouw leven.
Reactie plaatsen
Reacties