erwten soep

Stevig gevulde erwtensoep: dit recept is goed voor een hele grote pan lekkere erwtensoep zodat je het met iedereen kunt delen! Wie wordt er niet blij van een kom verse en verwarmende soep?

  1. 300gr spliterwten (de avond ervoor in de week gezet)
  2. 1 winterwortel
  3. 1 aardappel
  4. 1/2 knolselder
  5. 300gr speklappen natuur (koop er zonder enige toevoeging of enkel met zout)
  6. 300gr platte rib natuur
  7. 2 liter runderbouillon
  8. 2 liter water
  9. gerookte paprikapoeder

Bereidingswijze Bossche snert

  1. Was de spliterwten en laat ze uitlekken in een vergiet.
  2. Schil de aardappel en snijd in blokjes.
  3. Schil de knolselderij en snijd in stukken. Hak de winterwortel in plakken.
  4. Was het groen van de selderij goed en houdt dit nog even apart van de andere groente.
  5. Snijd de hamlappen in kleine stukken en snijd de ribben van elkaar.
  6. Doe het water in een grote pan van minimaal 8 liter  en doe de spliterwten erin. Breng aan de kook en spatel het schuim af wat vrij komt. Laat een klein uurtje zachtjes koken.
  7. Voeg dan de knolselderij, wortel en aardappel toe en laat het geheel weer een uurtje zachtjes koken. Na een uur voeg je het groen van de selderij toe en laat nog een half uur staan. Haal de selderstengel er terug uit en pureer dan het geheel helemaal glad.
  8. Doe de hamlappen, de ribben en de bouillonblokken in de soep en laat 2 uur trekken op laag vuur. Na 2 uur haal je met een spatel al het vlees eruit, gooi je botten weg (of geef ze aan de hond) en pluis je al het  vlees uit elkaar. Doe het daarna terug in de pan.
  9. Kruid met gerookte paprika.
  10. Laat het geheel nogmaals een uur op zacht vuur pruttelen. Draai het vuur uit en laat bij voorkeur een hele nacht staan. Het lekkerste en het beste is om de pan buiten in de (vries-)kou te zetten.
  11. De volgende dag heb je een heerlijke stevige erwtensoep. Vries eventueel in porties in voor andere tijden.

 

Maak ook kennis met de andere recepten.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.