kikkererwten bouillon met kalkoen

combineer peulvruchten en dierlijke proteinen en vetten om je lever te ontgiften. Het vet stimuleert de gal en de lever om galvloeistof te lossen in de dunne darm. Peulvruchten galvloeistof opnemen en voorkomen dat de galvloeistof terug wordt opgenomen in de lever. Als er vuil in de lever zit geef je zo de kans aan de lever om te ontgiften en voorkom je dat je het gif weer opneemt uit je darmen.

Voor 4 personen

  1. 80gr droge kikkererwten (tot 3 dagen ervoor in de week gezet)
  2. 500gr kalkoenbout
  3. 1 teentje knoflook of 1/2 theelepel gedroogd poeder. Knoflook is hoog in sulfur gebruik het enkel indien er geen problemen zijn met sulfiet. En enkel in de winter. Gebruik in de andere seizoenen eventueel wat platte peterselie.
  4. 2 liter runderbouillon of gevogelte-bouillon
  5. 150gr gevogelte vet (bv ganzevet of eendevet)
  6. Zat er weinig of geen gelatine in de bouillon neem dan 10gr droge gelatine of 10 soeplepels verse gelatine extra.
  7. Keltisch zeezout naar eigen smaak
  8. varianten : gebruik adzukibonen ipv kikkererwten of gebruik paardevlees of rundsvlees ipv kalkoen.

Bereidingswijze kikkererwtenbouillon met kalkoen

  1. Was de geweekte kikkererwten en laat ze uitlekken in een vergiet.
  2.  Doe 4 liter water in een gietijzeren pot en breng aan de kook en spatel het schuim af wat vrij komt. Laat minstens een klein uurtje zachtjes koken. En verwijder telkens het schuim (saponinen).
  3. Giet het kookwater weg als de kikkererwten gaar zijn!
  4. Pel eventueel de kikkererwten zo verklein je de hoeveelheid oxalaten
  5. Hak de knoflook fijn en doe in een thee eitje.
  6. Snijd de kalkoenlappen in kleine stukken en hak fijn met een gehaktmolen of een keukenrobot. (Door het zelf te doen mijd je dat de slager er allerlei bewaarstoffen of kruiden in zal verwerken)
  7. Doe het vet in de pan, en fruit het kalkoengehakt.
  8. Doe bouillon in een grote pan van minimaal 4 liter en doe de kikkererwten en het vette gehakt en de overschot van het vet erbij.
  9. Als het water warm is doe dan de extra gelatine en de knoflook erin. Laat even doorkoken zodat de smaken zich kunnen vermengen.
  10. Voeg zout toe naar believen maar overdrijf niet.
  11. Geniet van deze vullende maaltijd of tussendoortje.

Heb je problemen met de vertering van proteinen of vetten, gebruik dan spijsverteringsenzymen om je pancreas werking te verbeteren. Ben je geiritieerd na een vette maaltijd , dan kan het helpen om calcium toe te voegen. Dit kan ervoor zorgen dat je je vetten beter verteert.

Heb je een probleem met de galwerking gebruik dan steenbrekers of galvloeistofverdunners  (bv artisjokblad, taurine) om de galvloeistof makkelijker te laten stromen.

Heb je makkelijk het zuur gebruik dan baking soda

Maak ook kennis met de andere recepten.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.