grote witte bonen soep

Stevig gevulde wintersoep:

  1. 100gr wortel,
  2. 200gr knolselderij
  3. 100gr aardappelen
  4. 400gr grote witte boterbonen of limabonen, in Italië Bianchi di Spagna genoemd.
  5. 200gr Droge worst of onbehandeld buikspek in stukjes en reepjes.
  6. 3 liter zelfgemaakte vleesbouillon.
  7. 20gr veldsla of postelein of kervel of mosterdkruid
  8. Een halve theelepel bonenkruid.
  9. 1/2 theelepel kruiden tijm, rozemarijn, salie of een Italaanse kruidenmix (mijd knoflook en ui en peper als je geen luchtwegen vol slijm hebt). Eventueel een blaadje laurier als je nood hebt aan extra warmte of moeilijk kan zweten. Voeg karwij toe als je last hebt van te droge slijmen en laat dan de tijm weg.

Bereiding:

  • Laat de bonen een dag weken in water met een eierschaal en wat bonenkruid. Hierdoor wordt het grootste deel van het fytinezuur geneutraliseerd.

  • Bak het spek en de droge worst knapperig in een soeppan. Neem enkele schepje spekjes apart voor de garnering.

  • Giet de bonen af. En verwijder de schil van de grote limabonen. Doe de bonen in de pan van het spek. Overgiet met de bouillon en laat afgedekt 1 a 1,5 uur garen.

  • Maak wortelen, aardappelen schoon en snij ze in blokjes.

  • Blancheer de wortelen en aardappelen 5 minuten en giet het kookwater weg het zit vol oxalaten.
  • Snij de knolselder op grove stukken
  • Doe de kruiden in een thee-ei of kruidenbuiltje. En doe de groenten en de kruiden in de soep. Laat 15 minuten in de soep meekoken.

  • Verwijder de grove blokken knolselder en gooi ze weg. Bij selder blijven de meeste oxalaten in de vezels zitten. Je gebruikt enkel het aftreksel.
  • Schep de helft van de soep uit de pan en mix fijn. Doe weer in de pan en laat doorkoken. Kruid met zout en werk af met spek, versnipperde postelein of veldsla of kervel of mosterdkruid.

 

Maak ook kennis met de andere recepten.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.